-a a +a

Amiről az iskola sem beszél – évkezdet az O.K. Központban

2013-09-08 12:49
6213

Az előző tanévben több mint 5 500 középiskolás vett részt, a 2013/14-esben pedig akár 10 000 diák is részt vehet az O.K. Központ ingyenes képzési moduljain. Az OTP Fáy András Alapítvány O.K. Központjának szakemberei még változatosabb tananyaggal és az eddigieknél is nagyobb lendülettel készülnek az új tanévre. A cél az, hogy a gyerekek magabiztosabban mozogjanak gazdálkodási, pénzügyi területen - például tisztában legyenek a hitelfelvétel kockázatával. Az, hogy ezt a tudást nem iskolai órán szerzik meg, a diákok visszajelzése alapján könnyebbség.

A Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjába, (röviden az O.K. Központba) érkező fiatalok már tudják, itt tényleg más oktatási keretekkel találkoznak, mint amit az iskolában megszokhattak. Nincsenek iskolapadok, krétaporos táblák, se napló, sőt az „óra" alatti beszéd is alapkövetelmény. Itt úgy tanulhatnak pénzügyi és gazdasági ismeretekről, hogy közben pozitív élményeket szereznek, játszanak és a hallottakat egyből a gyakorlatban is alkalmazhatják.

„A fiatal generáció számára meggyőző közeget és tudásanyagot hoztunk létre, hogy az új ismereteket és szemléletmódot egyszerűen befogadhassák, és később könnyedén átültethessék a gyakorlatba." - magyarázta az egyre erősödő érdeklődés okait Dr. Virágos Gábor, az intézmény vezetője. Az új tanév el sem kezdődött, de máris több száz diák képzésére van előjegyzésük az ország különböző pontjairól. „A fiatalok és tanáraik visszajelzései is pozitívak, sokan mondják, hogy az O.K. Központban „felnyitják a szemüket" és a tréningek után kicsit máshogy, kicsit tudatosabban tekintenek a körülöttük zajló eseményekre, és többször mérlegelnek egy-egy pénzügyi döntés meghozatalakor, például a zsebpénzük beosztásakor." - tette hozzá Dr. Virágos Gábor.

A tréningek korosztályokra szabottak, és a fiatalokat pénzügyi szokásaik átgondolásában segítik. A diákokat az őket érintő témák, helyzetek elemzésén keresztül lehet megragadni, ebből kiindulva az O.K. Központ tematikus tréningeket is elindít ősztől: Sport és üzlet; Környezetgazdálkodás; A pénz evolúciója; Média és üzlet témákban.

Az O.K. Központ az idei tanévben további 10 000 diákot érne el, és a tervek között szerepel a határon túli magyar fiatalok megszólítása is. „Az O.K. Központ által oktatott alapvető pénzügyi és gazdasági ismeretek nem korlátozódnak országhatárunkon belülre, aki magáévá teszi ezeket, hasznára válik, bárhol is éljen a világban. Mivel moduljaink egyelőre magyar nyelvűek, első körben szeretnénk eljuttatni ezeket a határon túli magyar diákokhoz." - emelte ki az évindító kapcsán Schrankó Péter, az O.K. Központot irányító OTP Fáy András Alapítvány ügyvivője.

A tanévet szeptember 6-án egy rendhagyó évnyitóval, egy különleges tréninggel és koncerttel indította az intézmény, melyre mintegy 150 középiskolás látogatott el. Az „A pénz evolúciója" elnevezésű tréningmodulon hírességek, közismert emberek vettek részt, többek között Azurák Csaba szerkesztő-műsorvezető, kommunikációs szakember, aki egyben az Alapítvány kurátora, vagy Kiss Gergő vívó, a Hősök együttes tagjai és Herr Orsolya, válogatott kézilabdázó, a Győri Audi ETO KC kapusa. „A tréning nagyon jó hangulatban telt, és az idő is repült, nem úgy, mint az iskolai órák anno. Fontosnak tartom, hogy már fiatal korban szembesüljenek az emberek a pénz értékének jelentőségével, hogy ezáltal is tudatosabban éljék mindennapjaikat. Sajnálom, hogy én diákként nem kaptam hasonló képzést, hasznos lett volna!" - mondta el Vujity Tvrtko a kétórás tréninget követően.


Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosítószámú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.