-a a +a

 

Az OTP Fáy András Alapítvány és az OK Projekt

 

A több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező OTP Fáy András Alapítvány az „Esélyt a Jövő generációjának!” mottó jegyében folytatja szakmai tevékenységét, melynek középpontjában a középiskolás diákok pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteinek bővítése áll. 

Az Alapítvány finanszírozója az OTP Bank, azonban a támogatói döntések meghozatalában, a kuratóriumi munkájában független szaktekintélyek, rangos közéleti szereplők vettek és vesznek részt.

Az eddig elért sikerek leginkább két dolgon alapultak: az Alapítvány tevékenysége egyrészt illeszkedik a kor társadalmi elvárásaihoz, másrészt folyamatosan igazodik a tinédzsereket érintő trendekhez. 

2012 novemberében a pénzügyi, gazdasági edukáció és a magyar köznevelés szempontjából mérföldkőnek számító program indult OTP Fáy András Alapítvány irányításával: a Benczúr utcában európai uniós forrás felhasználásával - a térségben egyedülálló módon – megkezdte működését a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja, röviden az OK Oktatási Központ.

A hiánypótló program megvalósítására az Alapítvány a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) 3.2.1 B-11/1 pályázaton 1,1 milliárd Ft-ot nyert el, de a projekt teljes költsége (a folyamatos programfejlesztéseket is felvállalva) mintegy 1,6-1,7 milliárd forintot tesz ki. A különbözetet az Alapítvány saját maga finanszírozta, finanszírozza az OTP Bank NyRt. támogatásának köszönhetően.

Az OK Oktatási Központ a legmodernebb audiovizuális eszközökkel ellátott tantermeiben fogadja és oktatja az ország különböző pontjairól érkező diákokat, illetve az Alapítvány eddigi tevékenységét megtartva új eszközrendszerrel támogatott, középiskolákba utazó oktatói hálózatot üzemeltet. Ezek során saját fejlesztésű pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatási anyagait használja fel oly módon, hogy a tréningszerű elemeket tartalmazó modulok mindegyike eleget tegyen a „szórakoztatva tanítást” előtérbe helyező elvárásoknak. A négy középiskolai évfolyamnak szóló, szórakoztató tréninganyagok mellett az idelátogató csoportok a sport, a média, a környezetgazdálkodás és az üzlet relációjával, továbbá a pénz evolúciójával is megismerkedhetnek, továbbá az oktatási tevékenység bővülésével az Alapítvány már az általános iskolásokat is meg tudja szólítani, számukra is évfolyam-specifikus pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tudásanyagot tud biztosítani (e program Sulibank néven fut). 

Az OTP Fáy András Alapítvány pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási edukációs programjai, amelyeket közel 10 éve folytat, összhangban vannak az oktatási kormányzat középiskolásokat célzó ez irányú terveivel.

2014 tavaszától Nyíregyházán és környékén is önálló trénercsapat látogatja az érdeklődő osztályokat.

Ezen túl az Alapítvány már több éve működtet pályaorientációt és karriertervezést segítő programot és honlapot a mileszel.hu program keretében. Ennek sikerén felbuzdulva, a társadalmi igényeket érezve, valamint a fiatalok jövőtudatosságának fejlesztésének érdekében indította el idén ősszel átfogó karrierprogramjait (Karriersuli és Karrieriskola néven), amely során a résztvevők szert tehetnek a pályaválasztáshoz szükséges önismeretre, az életvezetésüket segítő önmenedzsment fogásokat sajátíthatnak el, továbbá betekintést nyerhetnek a munka világába és az egyes szakmák sajátosságaiba is.

 


Amit érdemes még tudni a projektről (címszavakban):

•    Európában egyedülálló projekt, Magyarországon hiánypótló edukációs tevékenység

•    Ingyenes pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatás diákoknak és tanároknak

•    Évfolyamonkénti ismeretanyag és a diákok valós igényeire épülő saját fejlesztésű tananyag és módszertan (az általános iskola 2. évfolyamától a középiskola végéig)

•    Több mint 20 éves alapítványi szakmai tapasztalatra és jövőtudatosságra épülő tartalom

•    Edutainment - élményszerzés és tudásátadás fiatal trénercsapatunk segítségével ("szórakozva tanulás")

•    Inspiratív pedagógiai eszközök és módszertan, interaktivitásra épülő programelemek 

•    Modern technikai eszközpark (3D-s vetítés, interaktív táblák, játékkonzolok, stb.), ösztönző, motiváló környezet

•    Igény esetén mobilizálható trénercsapat és eszközrendszer

•    Szakmai kutatások és publikációk, aktív tudományos munka


A projektről bővebben itt olvashat.