-a a +a

Átadták Románia első pénzügyi oktatási központját, az OK Centert

2017-10-06 18:49
22396607 1692611580772212 1844204497 o

A magyarországi mintára készült OK Center hivatalos bukaresti megnyitójára Csányi Sándor, az OTP Bank elnöke is elment.

 

Az iskolában nem igazán volt dolgunk a pénzzel. Tanultunk mindenféléről, például vonatokról, hogy mennyi idő alatt jutnak el A pontból B-be, közben pedig szinte szó sem esett arról, hogy mit is jelent egy hitel, vagy milyen kockázatai vannak a bankkölcsönöknek. Ezen a helyzeten javítana az OTP Bank Románia és az Oktatáshoz való jog Alapítvány, amely csütörtökön megnyitotta Románia első nem formális oktatási központját.
Az OK Center Bukarest belvárosában, 1 200 négyzetméteren terül el egy építészeti szempontból is igencsak izgalmasra sikerült székházban, és elsősorban azokat célozza, akik kipróbált, nemzetközileg is elismert egyedi módszerek mellett fejlesztenék pénzügyi ismereteiket.

Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a központ a diákok és felnőttek oktatása mellett egyfajta szakmai képzési hubként is funkcionál: befektetőknek, eszközkezelőknek, biztosítási vállalatoknak és partnereknek is fejlődési lehetőséget biztosít.

A megnyitón az is elhangzott, hogy a 600 ezer eurós befektetéssel a bank célja, hogy a 2014-ben felvállalt, igencsak úttörőnek számító szerepét tovább erősítse a fiatalok és a felnőttek pénzügyi képzése terén.

Az OK Centerben a diákoknak, felnőtteknek és szakembereknek szóló pénzügyi képzések és tréningek mellett különböző eseményeket és önkéntes alapon szerveződő rendezvényeket is vendégül látnak majd, szóval jóval több egy egyszerű edukációs központnál, nevezhetjük közösségi térnek is.

A központban 8 tréner fog dolgozni, akiknek a lehető legjobb körülményeket teremtették meg, elég csak azt megemlíteni, hogy az elérhető legjobb audiovizuális technikával szerelték fel a termeket. De a gyerekeknek a high-tech berendezések mellett valószínűleg a fiatalos arculat és vizuális világ, a modern design, az ergonomikus bútorok és a játékkonzol is nagyon bejön majd. A cél mindenképp az, hogy élmény legyen számukra pénzügyekről, gazdaságról, gazdálkodásról tanulni.
A központ 1 200 négyzetmétere és 4 képzésre használható terme arra elég, hogy egyidejűleg akár 80 személynek is lehet tréningeket tartani, míg a központ teljes befogadóképessége eléri a 190 főt. A viszonylag nagy kapacitás amúgy a megnyitóra nem is jött rosszul.

Diósi László a megnyitón arról is beszélt, hogy a 2014-ben indult Oktatáshoz való jog Alapítvány sikerét az is mutatja, hogy eddig országszerte 55 oktatási intézet 3 500 diákját vonták be az alapítvány oktatási programjaiba. A magyarországi OTP Fáy András Alapítvány által kidolgozott oktatási modulokat alkalmazó hazai trénerek számára az edukációs központ megnyitása elsősorban abban fog változást jelenteni, hogy az eddigi munkájuk kiegészül az OK Center által nyújtott lehetőségekkel. A trénerek ezentúl nemcsak terepen végezhetik munkájukat, hanem diákokat utaztathatnak a fővárosba a képzésekre.

"Mi a jövőt az oktatásban látjuk. Szinte biztos, hogy 10 év múlva a bankolás nagyon más lesz. Ami viszont nem fog változni, hogy az ügyfelek a legjobbat fogják elvárni a bankároktól, a szakértelem mellett az is nagyon fontos, hogy tanítsuk őket." - mondta Diósi.

És hogy az OTP-nél mennyire komolyan veszik ezt a szerepet, jól mutatja, hogy az eseményen részt vett Csányi Sándor, az OTP Csoport elnök-vezérigazgatója is, aki beszédében a bankok társadalmi szerepvállalásának fontosságát emelte ki. Elmondta, a 2008-as válság előtt történtek is azt bizonyítják, hogy a bankoknak meg kell győződniük arról, hogy az ügyfeleik értik is azt, amit a banki alkalmazottak elmagyaráznak nekik. Az OK Center ezt a célt is szolgálja.

"Magyarországon az OTP Fáy András Alapítvány által már több százezer fiatal részesült a képzéseinkben, tapasztalataink szerint sokkal könnyebben válnak OTP ügyféllé. De ha nem, már önmagában az mindenki számára előny, hogy a társadalomban a pénzügyileg jól képzett emberek száma nő" - mondta Csányi, aki hozzátette, a tudásbefektetésnek van a legnagyobb hozama, és abban bíznak, hogy a bukaresti befektetésük fejleszteni fogja a romániaiak pénzügyi ismereteit.
Florin Dănescu, a Romániai Bankok Egyesületének elnöke gratulált az OTP Banknak a Romániában egyedülálló kezdeményezésért, majd köszönetet mondott a hitelintézet pénzügyi nevelés terén kifejtett tevékenységéért. "Az iskolában nem igazán voltak problémáink a pénzzel, foglalkoztunk vonatokkal, hogy mennyi idő alatt jutnak el A pontból B pontba. A romániai bankszektorban viszont naponta 36 ezer ügyfelekkel kapcsolatba lépő alkalmazott szembesül azzal, hogy a mindennapi komplex feladataik mellett mekkora kihívást jelent az ügyfeleknek úgy beszélni a banki termékekről, hogy az számukra is érthető legyen. Ha a pénzügyi nevelés az iskolákban opcionális, a gazdaság, az életünkben egyre inkább jelen lévő piacgazdaság nem választás kérdése" - mondta.

Vizi E. Szilveszter, az OTP Fáy András Alapítvány elnöke az oktatás fontosságáról beszélt és azt hangsúlyozta, hogy az oktatásba való befektetés sokszorosan megtérül. "Az ügyfelek képzése a pénzintézeteknek is érdeke. Ez a központ hidat épít a bankszektor és az utca embere között." - jelentette ki. 
A megnyitón azt is megtudtuk, hogy az OK Center megálmodásánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy egy olyan tanulási közeget hozzanak létre, amely a lehető legközelebb áll a valósághoz, így a diákok „élethűen" tapasztalhatják meg, hogy mit jelent a kockázatvállalás, a tervezés, a csapatmunka vagy a stratégiai gondolkodás. Az Oktatáshoz való jog Alapítványnál kiemelik, az OK Center nem csupán oktatási központ, hanem egy olyan hely, ahol a jövő vállalkozói először vethetik papírra ötleteiket. Úgy becsülik, hogy 2018-ban 10 ezren lépik majd át az edukációs központ küszöbét.
"Az OTP Fáy András Alapítvány már számos elismerést hozott az OTP Banknak oktatással foglalkozó nemzetközi szakkiállításokon. Most ezt a tudást igyekszünk exportálni ide, Romániába is. Bízom benne, hogy a kezdeményezés a romániai fiatalokat, felnőtteket és a vállalkozások vezetőit is elindítja a pénzügyi tudatosság felé vezető úton. Ez a program segíteni fogja őket, hogy megtalálják a mai bonyolult világban, a bankszektor rengeteg ajánlata és szolgáltatása közül a hozzájuk leginkább illő termékeket, és elkerüljék azokat a veszélyeket, amik veszteséget okoznak nekik is és a bankoknak is." - mondta Csányi Sándor a megnyitó végén.

Forrás: http://penzcsinalok.transindex.ro/marketing/20171006-barcsak-a-suli-is-ilyen-lenne.-atadtak-romania-elso-penzugyi-oktatasi-kozpontjat