-a a +a

Ismét karrier-tanácsadás a Kapunyitási Pánik Fesztiválon

2013-08-04 11:33
6002

A karriertervezés többlépcsős folyamat, melynek első lépése az önelemzés, motivációk feltárása és a belső (értékek, tulajdonságok, képességek, tudás), illetve külső (lehetőségek és kockázati) tényezők, erőforrások feltárása, tudatosítása. A fiatalok személyiségtesztet tölthettek ki, amelyet SWOT analízisnek vetettünk alá, így feltárva valóságos erős és gyenge pontjaikat, fejlesztendő területeiket.

A résztvevőknek hasznos gyakorlati tanácsokat adtunk az önéletrajzírással, az interjúra történő felkészüléssel, a lehetőségek feltérképezésével kapcsolatban a vágyott karrierterv lépésekre bontásához, a célhoz vezető állomások kijelöléséhez.

A jelentkezők előre regisztrálhattak időpontra, de a fesztivál ideje alatt kedvet kapva is betérhettek hozzánk 20-30 perces tanácsadásra. Az érdeklődők köre többnyire pályakezdő volt, de akadtak GYES után visszatérő anyukák, és már több szakot kipróbáló, önmagukat kereső egyetemisták is.

Gyakori probléma volt a pályakezdés, a munkakeresés nehézségei okozta önbizalomvesztés. A pályakezdők nagy hányada hónapokon át keresett munkát és pályázott meg állásokat, visszajelzést azonban legtöbbször nem kaptak.

A pályakezdők figyelmét felhívtuk arra, hogy miközben meghirdetett állásokra pályáznak, személyes formában is próbálkozzanak, próbálják meg szakmai kapcsolataikat is kiaknázni. Munkakeresés mellett pedig a szabadidőt fordítsák nyelvtanulásra, önkénteskedésre, szakmai gyakorlatra, amelyek mind növelik a sikeres munkaerőpiaci elhelyezkedés esélyét.

Pályakezdők többen megfogalmazták, hogy a munkáltatók már a friss diplomástól is szakmai tapasztalatokat, gyakorlatot várnak. Éppen ezért az egyetemistákat arra bátorítottuk, hogy már az egyetemi évek alatt alapozzák meg karrierjüket és készítsék elő a diploma utáni időszakot. Amit már egyetem alatt tehetnek: nyelvtanulás, jogosítvány megszerzése, szakmai gyakorlat, networking...

Programunk sikerességét és hatékonyságát a szinte 100%-os kihasználtság és a résztvevőktől érkező pozitív visszajelzések bizonyítják.