-a a +a

…minden O.K. volt 2013-ban!

2014-01-14 13:33
6645

A 2012-es novemberi és decemberi tréningek sikereik ellenére megmutatták számunkra, hogy akadnak még csiszolni, finomítani való elemek a programban. A januárunk ezzel telt, amelynek köszönhetően egyre több pozitív visszajelzést kaptunk mind a diákok, mind a tanáraik részéről. Mondhatni: a finomításokat követően már nem volt megállás a tréningek tekintetében, folyamatosan belelendültünk a munkába. Olyannyira, hogy az O.K. Központ február végi hivatalos megnyitóján már 3000 - tréningjeinken részt vett - középiskolás diákkal büszkélkedhettünk az ünnepségen részt vevők előtt.

Szintén sikerként könyvelhető el hogy nem csak a tananyag idomult folyamatosan az „ügyfelek", azaz a diákok igényeihez, hanem intézményünk épülete is. Szépült és egyedivé vált a belső dekoráció, tantermeinket 3D megjelenítésére alkalmas táblákkal láttuk el, modern játékkonzolok kerültek ki az aulába, trénereink felszerelése pedig új számítógépekkel és interaktív eszközökkel bővült. Ekkor kezdtünk tananyagfejlesztésbe is, amelynek köszönhetően az év második felére szélesedett a tréninganyagok spektruma is, hiszen négy új, speciális tréning került fel az „O.K.-s étlapra", melynek keretében a gyerekek megismerkedhetnek a „Pénz evolúciójával", a „Sport és üzlet" tematikán belül az is kiderül, hogy miért keres C. Ronaldo annyit, amennyit, illetve betekinthetnek a média üzleti részébe, továbbá azt is megmutatjuk nekik, hogy a környezetgazdálkodásnak milyen anyagi vonzatai vannak a XXI. század második évtizedében.

Természetesen a mindennapok nem kizárólag tréningekből állnak az O.K. Központban. Szerettük volna, ha a diákok mellett a szélesebb közvélemény is megismeri intézményünk tevékenységét, ezért igyekeztünk minden szakmai jellegű megjelenést, rendezvényt illetve lehetőséget kihasználni. Az első lépcső az Educatio 2013 Oktatási Szakkiállítás volt januárban. A kétnapos rendezvény során több mint kétezren látogatták meg standunkat és ismerték meg céljainkat, alkalmazott módszertanunkat. Ahogy az időjárás javult, úgy sűrűsödtek a számunkra a rendezvények. Májusban megjelentünk a Kapunyitási Pánik Fesztivál és a DUE Sajtófesztivál forgatagában is. Ezek mellett egy vendégeskedéssel egybekötött tréninget tartottak munkatársaink a Csányi Alapítvány által mentorált és segített diákoknak Sarlóspusztán.

Tavasszal „elefántdübörgést is hallgattunk", hiszen elindult „külső helyszíni tréningsorozatunk, melynek első eleme az állatkerti program volt. A javarészben kisiskolásoknak szánt oktatás során nem elsősorban a Fővárosi Állat- és Növénykert állataira fókuszáltunk, hanem azokra az anyagi körülményekre, amelyek közt az állatkert lakói jól érezhetik magukat. Itt érdemes megemlíteni, hogy ezen programunk mellett 2013 második felében megkezdődött két újabb külső helyszínen zajló tréning fejlesztése is. Ezek a múzeum illetve a pláza tréning munkacímet viselik. Az új oktatási elemek egyrészt a múzeumi gazdálkodás, a műkincskereskedelem anyagi hátterére helyezik a hangsúlyt, másrészt betekintést nyújtanak korunk újfajta közösségi tereinek, a plázák és a hozzájuk kapcsolódó reklámtevékenység működésének részleteibe.

Az állatkerti programmal párhuzamosan az O.K. Központ megkezdte a nyitást a fiatalabb, általános iskolás korosztály felé. A Sulibank projekt olyan, a mindennapokban használható pénzügyi ismeretek átadását céloztuk meg, amelyek segítségével a 6-12 év közti gyerekek is közelebb kerülhetnek a pénzhez és a pénz világának működéséhez. A projekt folyamán a diákok pályázatokon vehettek részt. Tervezhettek bankfiókot, kiszámolhatták egy szülinapi buli költségvetését vagy rajzolhattak maguknak olyan bankjegyeket, amelyek nekik tetszenek. A pályázat nyertesei pedig - mint az az O.K. Központtól megszokott - értékes nyereményekkel gazdagodhattak. A Sulibank története természetesen 2013-ban nem ért véget, hiszen 2014-ben is folytatódnak a pályázatok az együttműködő általános iskolákban.

A nyár kapujában állva három fontosabb eseményre is sor került. Az egyik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) képviselőinek látogatása volt. Ennek keretében a KLIK munkatársainak mutattuk be képzéseink speciális módszertanát, valamint a résztvevők rövid ízelítőt kaptak tréningjeink legsikeresebb elemeiből is. Május hónapban átfogó tudományos konferenciának adott otthont az O.K. Központ. A téma ezúttal is az ifjúság pénzügyekhez való viszonya volt, többek közt előadást tartott Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank marketing igazgatója, Dorogi Gabriella, a TV2 szerkesztő-riportere, Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvivője, valamint Gresa Tamás és Makkai Alexandra központunk trénerei. Végül május 25-26. közt a budapesti Városligetben megrendezett Gyereknapon tettük tiszteletünket, ahol a kissé ősziesre sikeredett idő ellenére több ezer kis és nagy látogatónk ismerkedett meg a pénzügyi tudatosság és önismeret témakörével. Mindhárom rendezvény nagy sikerrel zárult.

A hőmérő már jóval 30 fok feletti hőmérsékletet mutatott, amikor júniusban részt vettünk a soproni VOLT Fesztiválon. Mivel a fiatal, középiskolás korosztály képezi az O.K. Központ célcsoportját, különösen fontos, hogy egy ilyen környezetben is elérjük a közönségünket. A trénereink a rendezvény során a bulihangulatot meglovagolva, játékos gyakorlatokkal közelítették meg az érdeklődőket, akik vették a lapot és szép számmal látogatták meg az OTP Fáy András Alapítvány sátrát.

A nyár legnagyobb szakmai kihívása azonban csak július második hetében kezdődött, melynek során megvalósult az egy hónapos, a diákok számára teljesen ingyenes, balatonfenyvesi Fáy Gazdasági Tábor. A 4 hét során különböző témakörökben kaptak képzést a sikeresen pályázó iskolák diákjai. A programok összeállításánál törekedtünk arra, hogy a tanulással együtt a szórakozásra, pihenésre is maradjon elég idő. Ez a Balaton parton nem is okozhatott gondot... Jutott idő sétahajózásra, fagyizásra, bulizásra és természetesen balatoni fürdésre is.

Még javában tombolt a fesztiválszezon, amikor csapatunk a Veszprémi Utcazene Fesztiválra a Kecskeméti Repülőnapra érkezett. Utóbbin a légibemutatók mellett az idelátogatók egy nulla gravitációs készülékben tapasztalhatták meg, milyen mikor szó szerint a világ a feje tetejére áll. Ilyen élmények után az O.K. Központ üzenete, miszerint tervezni kell a pénzügyeket is, igencsak aktuálissá vált. Az inspiratív környezetről ezúttal a levegő urai, a különböző országok légierejének pilótái gondoskodtak. Augusztusban a Sziget Fesztiválon is találkozhattak velünk a fiatalok. A rendezvény ideje alatt az OTP Fáy András Alapítvány sátra igazi „kultikus" központtá nőtte ki magát. Amikor eleredt az eső, népszerűségünk, az érdekes programok valamint az ajándékba adott esővédő ponchónak köszönhetően különösen kiemelkedő volt, és Szigeten szinte futótűzként terjedt sátrunk hírneve.

A nyár ezzel szinte véget ért, hamarosan elkezdődött az új tanév. Az utolsó nyári rendezvényünk a Verőcei gólyatábor volt, ahol a Budai Középiskola leendő 9. évfolyamos diákjai játékos gyakorlatokon keresztül kötöttek közelebbi ismeretséget központunkkal és trénereinkkel. De az iskola nem csak a gólyáknak indult el. A „Tanév itt kezdődik" elnevezésű szakmai rendezvényen azokat a tanárokat próbáltuk megszólítani, akik nap mint nap kísérőként jönnek el a gyerekekkel. Külön örömet jelentett, hogy számos ismerős arc köszönt vissza munkatársainkra a kétnapos edukációs konferencia során.

Szeptembertől a szakmai fejlesztések új irányt vettek, megújultak 9.,10.,11. és 12. évfolyamosoknak szánt tréningprogramjaink. Emellett az O.K. Központ dolgozói egy szakmai héten fejlesztették, bővítették szaktudásukat is. A szimbólikus „tanévnyitó" ünnepségünkön számos közéleti szereplő részt vett. A vicces, de tanulságoktól sem mentes tréning keretében vendégünk volt Azurák Csaba, Vujity Tvrtko, a Hősök zenekar, Kovács Péter „Petike" freestyle futball világbajnok és Szabó Zsófi, a Jóban-Rosszban tévésorozat csinos főszereplője is. A Kutatók Éjszakáján intézményünk szakmai közönség előtt ismertette eddigi eredményeit, felvázolta a jövővel kapcsolatos koncepciókat és kutatási területeket. Ebben segítségünkre volt, hogy addigra több mint 6000 diákkal találkoztunk a pénzügyi képzéseink során, így rendkívül széles társadalmi spektrumban látjuk a diákok élethelyzetét, jövőbeli terveit.

Az ősz további izgalmakat is tartogatott számunkra, hiszen az OTP Bank romániai leánybankjának meghívására munkatársaink egy csoportja Bukarestbe látogatott. A kétnapos program során trénereink magyarul és angolul tartottak tréningeket. Pár héttel később már Erdélyben „turnéztunk", ahol dolgozóink Csíkszeredán, Kolozsvárott és Nagyváradon avatták be a diákságot a pénzügyi tudatosságba. A sikerekre való tekintettel a romániai képzések 2014-ben új iskolákkal és új diákokkal folytatódnak.

Már a Karácsonyhoz közeledve az OTP Lovas Világkupán a trénerek együtt versenyeztek a diákokkal, és sikeresen teljesítették a „játékos pénzügyi küldetést". A szereplés olyannyira eredményes lett, hogy az összesített versenyt meg is nyertük. A rendezvény egyebekben kiválóan népszerűsítette a központot, melynek hatására több eddig nem ismert oktatási intézményhez is eljutott a program. Az ünnepek előtt toporogva, december 6-án egy különleges Mikulásnapnak adtunk otthont. Vendégeink - a legkisebbektől a nagyobbakig - több szórakoztató programon is részt vehettek, és a nap tetőpontjaként maga a Mikulás látogatta meg őket.

Az év második felében média-jelenlétünk is erőteljesebbé vált. Munkatársaink rendszeresen megjelentek a TV2, a Magyar ATV, a HírTV és az RTL Klub műsoraiban is, sőt egy hétig pénzügyi tanácsokat adtak a hazai popzene kiválóságainak a MR2 Petőfi Rádió hullámhosszán keresztül. Ezen felül immár Facebookon is elérhetővé vált az O.K. Központ, valamint legfrissebb fejlesztésként a diákok hamarosan használtba vehetik on-line távoktatási anyagainkat, melyekhez trénereink rövid és informatív videókat készítettek el.

Visszatekintésemet összegezve megállapítható, izgalmas és sikerekben gazdag évet hagytunk a hátunk mögött. Mi mást is kívánhatnék magunknak 2014-re? Hasonló eredményeket, még több gyümölcsöző szakmai kapcsolatot, és mindezek eredményeképpen még több jövőtudatos fiatalt!


Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosítószámú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.