-a a +a

Nemzetközi zárórendezvény a „Karrier Program – Határokon túl” című Erasmus+ projektben

2017-06-08 18:13
2017 06 08 pedklub 00003

A budapesti OK Oktatási Központban került megrendezésre 2017. június 8-án a magyarországi OTP Fáy András Alapítvány és a romániai Oktatáshoz való Jog Alapítvány közös, „Karrier Program - Határokon túl" című ERASMUS+ projektjének negyedik, egyben záró rendezvénye. A két együttműködő fél stratégiai partnerségében megvalósuló program ugyan hivatalosan csak 2017. augusztus végén zárul, azonban annak eredményei és sikerei már most is egyértelműek. Az eseményen ezekből kapott bemutatót a közel 100 érdeklődő.


 

A 2015. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. között zajló projekt keretében az OTP Fáy András Alapítvány szakemberei által kifejlesztésre került az ún. OK Karrier Program, mely a mai általános és középiskolás fiatalok munkaerő-piaci lehetőségeinek növelésére nyújt középtávú megoldást. Az OK Projekt során kifejlesztett saját módszertanra épülő innovatív, interaktív és inspiráló tananyag nemcsak a magyarországi, hanem a romániai gyerekek és fiatalok számára is elérhető, miután az ő szükségleteiket és igényeiket figyelembe véve adaptálták azt az Oktatáshoz való Jog Alapítvány trénerei. Az elmúlt időszakban ezeken a tréningsorozatokon összesen mintegy 900 diák, 500 magyarországi és 400 romániai általános és középiskolás diák vett részt.



A zárórendezvényen természetesen nemcsak ezek - a projekt szempontjából kulcsfontosságú - számok, adatok hangzottak el, hanem a lezajlott szakmai fejlesztési folyamatok (kutatás, tananyag kidolgozás, adaptálás, tréneri felkészítés és felkészülés) és azok eredményei, illetve a jelenleg folyó munka, a Karrier Program angol nyelvre való átültetése is bemutatásra kerültek, ahogyan a trénerek és alapítványi szakemberek részéről a tréningtapasztalatokról szóló szakmai beszámolók és a képzésen részt vevő diákok élménybeszámolói is. Továbbá a karrier témakörhöz kapcsolódó, a vendégek részéről rendkívül érdekesnek és hasznosnak titulált előadás is, amelyet a decemberi - szintén ehhez az Erasmus+ projekthez köthető - szakmai eseményen kértek az azon megforduló érdeklődők.

A mintegy 100 magyar és romániai vendég, köztük általános és középiskolai tanárok, diákok, szülők, gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek, illetve szakmai egyesületek képviselői, újságírók, akik a délután során - többek között - mind a két alapítvány szakembereinek, mind pedig a tréningeken részt vevő magyarországi és romániai diákoknak a véleményét és beszámolóját is megismerhették, jelezték, hogy véleményük szerint nemcsak hiánypótló az esemény, hanem mindenképp javasolt annak folytatása is.

Mint azt dr. Sarkady-Kiss Lilla, az Erasmus+ projekt vezetője elmondta: „Rendkívül megtisztelő, hogy az előző rendezvényekhez hasonlóan újfent ennyien elfogadták a meghívást és meghallgatták a projekt keretében megvalósult képzések eredményeit, tapasztalatait, ráadásul egyfajta plusz programelemként egy olyan szaktekintély, személyes példakép is szakmai előadást tartott a rendezvényen, mint Bagdy Emőke. Külön öröm számunkra, hogy most is újabb érdeklődők ismerhették meg a programot. Persze a visszatérő vendégeknek is örülünk, mivel közülük többen is olyan intézményekből érkeztek, amelyeknek diákjai már haszonélvezői ennek az Erasmus+ programnak."

Prof. Dr. Bagdy Emőke rendkívül érdekfeszítő, egyben szórakoztató előadást tartott arról, hogyan lehet felkészíteni a diákokat a pályaválasztás, a pályaorientáció, az érettségi vizsgák és a felvételik során kialakuló stresszhelyzetekre.

Dobre Eleonora, a romániai Oktatáshoz való Jog Alapítvány igazgatója záró gondolataiban megosztotta a vendégekkel, szerinte mi lehet a program sikerének kulcsa: „Bár nagyon sok rendkívül hasznos Erasmus+ projekt célozza a fiatalokat, viszonylag kevésben valósul meg igazi együttműködés a felek között. A mi esetünkben a közös gondolkodás volt az alap, ami valódi összhangot teremtett, mindez a végeredményen is látszik. Köszönet érte minden közreműködőnek!". Majd hozzátette: „Biztos vagyok benne, hogy aki hallotta a diákok beszámolóit, részt akar venni a jövőben a képzéseken, mindezzel a projekt fenntarthatóságához nem férhet kétség. Ez egyébként már most is látszik, mivel mind a magyar, mind a romániai trénerek már a következő tanévre is számtalan megkeresést kaptak."

A program a kötetlen beszélgetéseknek és eszmecseréknek helyet biztosító Gasztro Klubbal zárult. Igazolva a romániai igazgató szavait, az eddigi bemutató rendezvényekhez hasonlóan, most is több pedagógus résztvevő már a helyszínen jelezte, a jövőben több diákcsoportot is szívesen regisztrálnak a karrier tréningekre.

Az OTP Fáy András Alapítványról, az Oktatáshoz való Jog Alapítványról és a „Karrier Program - Határokon túl" című Erasmus+ projektről bővebb információkat a következő weboldalakon találhat:
www.otpfayalapitvany.hu
www.okkozpont.hu
http://estedreptulmeu.ro
https://www.facebook.com/(OK Pedagógus Klub, Dreptul la Educatie)


A sajtóközleményben foglaltak csak az OTP Fáy András Alapítvány és a Fundatia Dreptul la Educatie véleményét tükrözi, és sem a Nemzeti Iroda, sem az Európai Bizottság nem felelős a benne szereplő információk semminemű felhasználásáért.