-a a +a

Pénzügyi oktatást indít Szlovákiában az OTP Ready Alapítvány

2015-10-08 15:59
8737

A megállapodás aláírásával az OTP READY Alapítvány hivatalosan is jogosulttá válik a fiatalok OK módszertannal történő pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismereteket átadó oktatására, melynek lényege az edutainment, azaz a szórakozva tanulás elvére épülő képzés ötvözése inspiratív pedagógiai elemekkel. A módszertan egyesíti az infokommunikációs technológiát - a legmodernebb audio-vizuális eszközöket - és az ismeretek személyes átadását. A projekt havonta új témákat és példákat emel be az oktatásba, az oktatási modulokba beépülnek az aktuális trendek is, ennek köszönhetően kétévente szinte minden tananyag 50-60%-ban megújul. Az OTP READY Alapítvány célja, hogy egyszerű és játékos formában hozza közelebb a fiatalokhoz a pénzügyi és gazdasági témájú ismereteket, melyek hozzásegítik őket a sikeres élethez. 
Az „OK Projekt" elsősorban a középiskolás diákokra fókuszál, ezen belül a 2015/2016-os tanévben az OTP READY Alapítvány 2.900 diák képzését tervezi, ugyanakkor a hosszú távú célok között szerepel, hogy az alapiskolák tanulóit is bevonják a felkészülésbe a pénzügyileg tudatos életre, ami több mint 200 ezer diákot jelent. A projekt bevezetésének szükségességét jól szemléleti, hogy a szlovákiai Állami Pedagógiai Intézet tavaly áprilisi felmérése szerint az alap- és középiskolákban oktató tanárok csaknem 21%-a nem ismeri ki magát a pénzügyi tudatosság és a pénzügyi oktatás témakörében, míg a pedagógusok 70%-a eddig semmilyen formában nem készült fel ezzel a témakörrel kapcsolatban.

„A diákok és tanulók képzése során képesített, szakmailag tapasztalt trénerekkel működünk együtt" - mondta Zita Zemková, az OTP READY Alapítvány kuratóriumának elnöke. A magyarországi OK Oktatási Központ mintájára a szlovákiai alapítvány tematikus belső kutatásokat is folytat időszakos jelleggel, pl. karrier, munkavállalás, zsebpénz-kezelés, nyári idénymunkával keresett első fizetés témában.

„Ez egy egyedülálló projekt, mivel a pénzügyi képzés és az ismeretek átadása kis létszámú csoportokban - maximum 15 tanuló -, interaktív formában történik. Minden középiskolai évfolyam számára kialakítottunk egy modult, amely megfelel a tanulók korának és tudásszintjének. Minden egyes gondolatot, tudáselemet a diákjaink hétköznapjaihoz, saját élményeihez és tapasztalataihoz kötünk. Oktatási moduljainkat az iskoláknak díjmentesen kínáljuk" - mondta Zita Zemková, az OTP READY Alapítvány kuratóriumának elnöke. „Tréningmoduljaink egymásra épülnek, így az OK Projekt folyamatos oktatási-nevelési programmá tud válni. A szlovákiai tréningek a 15-19 éves diákokra fókuszálnak.

Az alapítvány illetékesei kifejtették, hogy a közeljövőben az általános iskolák felső tagozatos diákjait megszólító programokat is kidolgoznak, adaptálnak. Így még szélesebb réteghez tudnak eljutni a jövőtudatosságra ösztönző, szemléletformáló tudáselemek, ismeretek.

Az OTP READY Alapítványról

Az OTP READY Alapítvány az OTP Banka Slovensko, a.s. által létrehozott, a fiatalok pénzügyi képzésére szolgáló alapítvány. Az OTP READY Alapítvány reagál a fiatalok pénzügyi képzésére vonatkozó kérdésekre. Hisz abban, hogy a pénzügyi tudatosság és a pénzügyeket érintő helyes döntések a fiatal nemzedék számára rendkívül fontosak. Az OTP READY Alapítvány létrejöttét az OTP Bank Nyrt. anyabank inspirálta, amely a budapesti OK Oktatási Központ megalapítását támogatta. A központot működtető OTP Fáy András Alapítvány több mint egy évtizede sikeresen foglalkozik a gyerekek és fiatalok pénzügyi képzésével. Az OTP READY Alapítvány egyúttal terjeszti az OTP Banka jó hírnevét, melynek érdekében áll, hogy az ügyfelei tájékozott döntést hozzanak pénzügyeiket illetően. www.otpreadynadacia.sk