-a a +a

Újabb konferencián vett részt Alapítványunk

2015-04-17 11:09
8363

 

 

A délelőtt folyamán több előadó beszélt a magyar lakosság alacsony pénzügyi tudatosságának és a fiatalok alacsony vállalkozási kedvének veszélyeiről, és annak fontosságáról, hogy mielőbbi változások következzenek be ezeken a területeken. Pölöskei Gáborné köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár kiemelte a pénzügyi ismeretek oktatásával szembeni gazdasági és társadalmi elvárásokat, a hasznos pénzügyi ismeretek átadásának fontosságát a fiatalok számára és a szemléletváltás szükségességét az oktatási módszertanban, illetve hangsúlyozta az OK Központ tréning programjainak jelentőségét, ahol mindez már 2 és fél éve megvalósul. Hangsúlyozta továbbá a pénzügyi, gazdasági szakirányú pedagógusképzés szükségességét is. Ezt követően Dr. habil. Németh Erzsébet az Állami Számvevőszék elnöki megbízottja ismertette a felsőoktatásban tanuló fiatalok pénzügyi kultúráját vizsgáló kutatását. Az eredmények többek között rámutattak arra, hogy azoknak a fiataloknak a pénzügyi tudása, akik a középiskolában gazdaságot tanultak, nem nagyobb, mint azoké, akik gazdasági képzésben nem részesültek.

 

A konferencia folytatásában egy, a közelmúltban lezajlott pénzügyi-gazdasági verseny szervezői és résztvevői beszéltek annak fontosságáról a középiskolások pénzügyi ismereteinek növelése terén és az elmúlt két év tapasztalatairól, élményeiről.

 

A konferencia során a versenyszféra képviselői is megszólaltak a témában egy kerekasztal-beszélgetést során, amelyen beszámoltak arról, hogy a piaci szereplők milyen pénzügyi tudást, milyen hozzáállást várnak el a hozzájuk jelentkező dolgozóktól, illetve mire lenne szükség a leendő ügyfelek részéről, illetve arról is, hogy szervezeteik mivel járulnak hozzá a pénzügyi kultúra fejlesztéséhez.

 

A konferencia záróakkordjaként a középiskolás korosztály pénzügyi ismereteinek bővítését célzó kezdeményezések kaptak szót. Természetesen a gyakorlati megvalósítók között más szervezetek mellett az OK Központ is bemutatkozott, mint az az intézmény, aki évente több mint 20 000 diák pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatását végzi, valamint komplex programja keretében a tanárok továbbképzésével is foglalkozik, mindezzel választ adva sok olyan kérdésre, problémára és hiányosságra, amely a konferencia során korábban felmerült.